_____________________________________________________________________________________________________________
Kunstzinnige Ontdekkingstocht Woudrichem
Op 27 en 28 februari en 2 maart 2023 organiseert KunstinAltena een Kunstzinnige Ontdekkingstocht voor leerlingen van Curio prinsentuin Andel. De toren met de exposities van Henk van Vessem, Adje Verschoor en Elly Walraven wordt bezocht, de toren kan ook beklommen worden. De leerlingen brengen tevens een bezoek aan Galerie des Amis, de ateliers van Gonnie Paul, Esther Sluijs en Jaap Hartman, waar de kunstenaars uitleg geven over hun werk. Voor de leerlingen hebben we een boekje gemaakt over de kunstenaars.
Foto’s atelierbezoek leerlingen Curio prinsentuin Andel
Brabants Dagblad, 28-2-2023 (website)
Algemeen Dagblad, 3-2-2023
Henk van Vessem
Henk van Vessem is geboren in 1939 in Rotterdam. Door de ontmoeting met een kunstenaar die in de open lucht schildert, besluit hij ook kunstschilder te worden. Van 1959 tot 1961 gaat hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam en volgt daar de richting tekenen en schilderen.
Henk van Vessem is de kunstschilder van het grote gebaar en van kleurrijke olieverfschilderijen. Daarnaast tekent en schildert hij met pastelkrijt in zachtere kleuren en maakt grafisch werk. Hij werkt spontaan, intuïtief en met grote intensiteit. Tijdens het schilderen en tekenen zoekt hij naar een beeld dat uitdrukt wat hem op dat moment bezighoudt. Zoals hijzelf zegt, werkt hij vanuit ‘zijn gevoel en zijn buik’ en zoekt naar mogelijkheden om zijn wisselende stemmingen en gevoelens om te zetten in een feest van kleur en beweging. Tijd, ruimte en materie worden in zijn kunstwerken tot uitingen van zijn innerlijke verbeelding. Vooral landschappen zijn een thema in zijn werk.
Met verf en paletmes ‘beeldhouwt’ hij zijn abstracte landschappen, die zich laten ‘lezen’ als poëzie. Maar niet alleen landschappen, ook de sterrenhemel is een inspiratiebron. Hoe het ongrijpbare en het onzichtbare grijpbaar en zichtbaar te maken. Al zijn werk overziende, is zijn conclusie dat hij er geen bal van begrijpt. Niet van die sterrenhemel en ook niet van zijn eigen werk.
Henk van Vessem is nu 83 jaar. Hij heeft geëxposeerd in binnen- en buitenland en heeft gereisd naar en heeft tijdelijk ook gewoond in Frankrijk, New York, India en Spanje. Zijn eerste tentoonstelling had hij in 1968 in De Doelen in Rotterdam. In 1999 ontving hij de ridderorde toen hij een overzichtstentoon-stelling had in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.
Ad Los, 22 januari 2023
Adje Verschoor
Op jonge leeftijd probeerde ik al om van klei iets moois te maken.
In 1987 ben ik op les gegaan bij pater Ramundes in Haarsteeg, daar heb ik in 12 jaar de kneepjes van het keramiekvak geleerd.
Jaren later heb ik het Rakustoken ontdekt…en hele andere manier van glazuren dan “gewoon” in de elektrische oven.
Als je in de elektrische oven geglazuurd, stook je de oven langzaam op naar ongeveer 1040 graden en moet de oven en je object afgekoeld zijn voordat je die mag openen.
Bij Raku stoken bereik je de temperatuur met een gasbrander in een buitenoven en stook je de oven binnen het uur naar 1000 graden. Hierna gaat de oven open en haal je je object er roodgloeiend uit en plaats je het in een zaagselbak en daarna laat je het pas afkoelen.
Alletwee de manieren zijn mooi om je object af te werken, alleen bij het Rakustoken heb je vaak een verrassend effect.
Ik werk met beide glazuurtechnieken.
Mijn beelden werk ik daarna vaak af met oud ijzer of ander materiaal.
Ik word blij als ik mensen kan verrassen met mijn kunst!
Elly Walraven
Keramiek – Raku
Aarde – Vuur – Rook – Water
In de jaren negentig ben ik begonnen met Keramische en Ruimtelijke Vormgeving.
Mijn begin periode was het ontdekken wat je met verschillende materialen zoals klei, hout en steen kan doen en maken.
Het werken met klei werd mijn passie.
Er zijn verschillende stooktechnieken voor keramiek waarvan Raku stoken er een van is. Het eind resultaat van een object kan heel verrassend zijn.
Van oorsprong is het een Japanse stooktechniek uit de 16e eeuw.
Het object, wat geglazuurd is, wordt buiten in een gasoven gestookt tot 1000 graden en wordt daarna roodgloeiend in een ton met houtzaagsel gelegd.
Vlammen en rook krijgen dan vrij spel.
Het is altijd verrassend en spannend wat het proces met de glazuur op het object doet en dat is zo fascinerend. Het spel met aarde, vuur rook en water zorgt voor bepaalde effecten op je werk.
RAKU betekent vreugde, geluk en verrassend.
Galerie des Amis
Galerie des Amis is een galerie geboren uit liefde en passie voor de kunst. Na jaren van verzamelen, begon het steeds meer te kriebelen om in de oude vesting van Woudrichem een galerie te beginnen. In 2014 hebben we deze droom kunnen realiseren.
We richten ons op moderne kunst in de breedste zin van het woord, in de praktijk is dat kunst van na de Tweede Wereldoorlog en voornamelijk van Nederlandse en Belgische kunstenaars. We organiseren vier tentoonstellingen per jaar, waar we recent werk laten zien van één of meerdere kunstenaars. Daarnaast zijn we actief als kunsthandel. We zijn actief op zoek naar interessante schilderijen, grafisch werk en sculpturen. Deze aangekochte werken vinden vaak snel een enthousiaste verzamelaar binnen onze internationale klantenkring
Gonnie Paul
Geboren in een gezin met vier meisjes, moeder van drie zoons en een dochter.
Mocht als jong meisje niet naar de Kunstacademie, maar heeft dat later ingehaald.
Eerst een leraren opleiding Tekenen.
Daarna HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) afdeling autonoom schilderen.
“ik teken graag naar model, een oefening in kijken”
“tekeningen zijn vaak studies voor een schilderij”
“ik vind het prettig, met een pennetje, oost-indische inkt of een stokje te tekenen, met een stokje krijg je vaak spannende lijnen”
“Net als met aquarel moet je eigenlijk ook direct de goeie lijnen neerzetten”
“Wat het schilderen betreft werk ik met olieverf, daarbij kun je nog wel eens iets veranderen;
het gaat me om de kleur, inhoud, compositie; het is steeds een nieuwe uitdaging “
“Het is fijn om een eigen atelier te hebben, waar je op een serieuze manier kunt spelen en je goed op je werk kunt concentreren, waarbij ik me vaak bezig houd met de natuur, het rivierenland, wat ik prachtig vind en de stad, het bruisende met mensen, het menselijk gedoetje zogezegd “
Esther Sluijs
Ik ben geboren in 1967 en opgegroeid in een klein dorp in Vlaanderen als tweede oudste in een gezin van 11 kinderen.
Mijn vader was een zeer strenge, maar slimme man die ons onderwees op vele vlakken en leerde wat discipline en hard werken was.
In die tijd bestond de digitale wereld nog maar amper en waren wij vaak buiten in onze vrije tijd en creatief in ons spel.
Mijn aangeboren rijke fantasie was een wereld op zich!
Op school ontdekte men mijn tekentalent en kon ik al jong terecht op een dagschool waar maar 90 leerlingen werden toegelaten.
Hier ontstond de liefde voor schilderen met olieverf.
Vervolgens werd ik toegelaten op de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen waar ik mij verder heb ontwikkeld in de technieken met olieverf.
Ik heb veel passie voor mijn vak en werk hard en gedisciplineerd.
Uiteraard wens ik jullie allemaal veel succes met het ontwikkelen van je eigen talent.
Jaap Hartman
Ik hak geen beelden uit steen maar boetseer ze in was en klei , daarna worden ze in brons gegoten door de bronsgieter.
Soms maak ik van tevoren een tekening van wat ik wil maken, maar meestal begin ik gelijk te boetseren in klei of was, kleine beeldjes maak ik meestal in was en grotere in klei .
Kleibeelden moet je vochtig houden met een natte lap en daarom heen een plastic zak zodat de klei zacht blijft en je er later weer aan kan werken. Beeldjes in was kan je laten staan, die drogen niet uit.
De onderwerpen die ik graag maak zijn dieren, mensen, portretten: zowel groot als klein.
Ik exposeer mijn beelden in galeries en musea, ook werk ik in opdracht voor particulieren, bedrijven en instellingen.