Kunstwerk “De Knoop” in Eethen
Het kunstwerk “De Knoop” is te vinden aan de zuidrand van Eethen, aan de noordwestzijde van het kruispunt Raadhuisstraat-Nieuwe Steeg-Molensteeg-De Hoek.
Dit ‘verkeersknooppunt’ in het dorp Eethen heeft de kunstenaar Nico Rolsma geïnspireerd tot het ontwerpen en maken van het in roodgeverfd roestvaststaal uitgevoerde kunstwerk.
“De Knoop” staat voor de tot kleinschalig verzamelgebouw omgebouwde oude openbare basisschool. Op deze plek symboliseert het kunstwerk ook het knooppunt van voorzieningen, activiteiten en bedrijvigheden die tezamen met de door Woonservice Meander gebouwde nieuwe woonwijk, de zuidrand hebben gemaakt tot het nieuwe centrum van het dorp Eethen.
“De Knoop” is onthuld op zaterdag 23 april 2016 door Fons Naterop, burgemeester van de toenmalige gemeente Aalburg.
De realisatie van het kunstwerk is mogelijk gemaakt door Aannemingsbedrijf Hoefnagel b.v., Aannemersbedrijf Chr. Van Arnhem en Zonen b.v. en de Cultuurraad Aalburg.
Nico Rolsma werd geboren op 10 januari 1947 in Andijk (NH) en groeide op in Tilburg. Op 19 september 2023 is hij op 76-jarige leeftijd in Drongelen overleden.
Hij studeerde bouwkunde aan de HTS in Tilburg (1964-1968) en in aansluiting daarop studeerde hij af als plastisch vormgever aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda (1968- 1975).
Hij volgde gastlessen verspaantechniek aan de HTS (werktuigbouw) in Breda (1972-1973), behaalde in 1985 het gronddiploma booglassen NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) en studeerde aan de Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg (2000-2001).
Vanaf 1975 was Nico Rolsma (gepensioneerd in 2012) zelfstandig ondernemer als (uitvoerend) beeldend kunstenaar en strobouw-architect en hij was, met onderbrekingen, docent keramiek en plastisch vormgeven.
Zijn sculpturen zijn vervaardigd in staal, roestvaststaal, brons en koper; waarvan 18 sculpturen in de openbare ruimte staan door heel Nederland. In 1986 nam hij initiatief voor de herbestemming van een voormalig gasflessendepot in Breda tot ateliercomplex waarin een woning en 6 ateliers voor kunstenaars werden gerealiseerd. Het complex kreeg in 1996 de Brabantse Monumentenprijs voor herbestemming van industrieel erfgoed. Van 1986 tot 1996 was hij beheerder van het complex.
Als strobouw-architect ontwierp en begeleidde hij onder meer de realisatie van de boerderijwoning op het Landgoed Kraaiveld in Sleeuwijk.
Samen met zijn vrouw, de kunstenaar Jopke van Mersbergen, woonde en werkte hij in Drongelen. In hun achtertuin staat het door hen samen ontworpen en met strobalen en leem gebouwde atelier.
Zie www.strobouw.nl/project/drongelen.
_____________________
tekst: Ad Los, december 2021/oktober 2023
foto’s: Hans Werther, augustus 2021